activiteiten

“ Vrijdag middag om 16:00 is het tijd voor ontspanning, inspiratie en vertier. Kom genieten bij het kampvuur. Neem je eigen hapjes en drankjes mee voor de borrel 🙂 ”

14 juni Yoga workshop wandelend door het bos

Yoga docente Elisabeth neemt ons mee op een bewegelijk avontuur door het voedselbos op blote voeten. Op verschillende plekken in het bos zal even worden stilgestaan voor een actieve yoga beoefening.

21 juni Het ministerie van LNV en biodiversiteit

Maaike Moolhuijsen Senior beleidsmedewerker at Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit
Persoonlijk verhaal over haar ervaringen rondom beleid en biodiversiteit. Wat maakt Maaike zoal mee bij het ministerie en welke kant lijkt het op te gaan.

28 juni Terrein beheren met schapen

Jeroen Schapenherder Inspirerend verhaal over de rol van gedomesticeerde dieren. Herder Jeroen heeft een unieke denkwijze en kenmerkt zich als herder met een missie.

5 juli Ons microbiome en workshop fermiteren

Lotte en Josefa Alvarez zullen een (Engelse) presentatie doen rondom de bacteriën in ons darmstelsel plus een kleine workshop over fermenteren.

12 juli Kids proof! Het leven in en om het water in de poel

Marcel van den Berg Lector – Aeres Hogeschool Almere en Adviseur bij rijkswaterstaat Samen met Marcel gaan we het leven in en rond de poel onderzoeken wat groeit, bloeit en zwemt er zoal in het water.

19 juli De kracht van ons eigen zelfgenezend vermogen is oneindig groot

Net zo groot als dat van de natuur gaat Marcus van den Roovaart Psycholoog, Msc, coach & trainer ons vertellen. Als er toch zoveel ziekte is, betekent dit dat wij het herstel evenredig sterk tegenwerken. Waarmee saboteren wij allemaal onze eigen gezondheid?

26 juli Ontmoeten rondom de stoofpot

Eva en Marco gaan samen met wie wil een lekkere maaltijd maken uit het voedselbos. Neem zelf ook wat lekkers te drinken of te eten mee. Dan maken we er een een gezellige middag van.

12 augustus Bosbaden met Eva

Dompel je onder in de weldaad van het voedselbos met Eva. Neem een Bosbad

19 augustus Klantschalen concert

Ellen laat ons genieten in de klankrijkdom van Tibetaanse klankschalen en gongs. Het is een van de meest relaxerende en harmonische ervaringen die je kunt beleven. We gaan 2 sessies doen, zodat de groepen niet te groot worden.

30 of 31 augustus Oogstfeest

Vanaf het eerste jaar in 2021 zijn we gestart met het houden van een oogstfeest eind Augustus / begin September. Heerlijk eten en genieten van elkaar en van gerechten gemaakt door top koks en door iedereen zelf met ingrediënten uit ons Voedselbos.

6 september Hoe werkt het grootste productie voedselbos van Nederland

Erik haas is de beheerder van Voedselbos Schijndel daarnaast beheerd hij ook andere voedselbossen. Hij heeft veel te vertellen over zijn ervaringen in de voedselbos wereld.

13 september Basis cursus voedselbossen

Irma neemt ons mee over wat een voedselbos is. Hoe je die opzet. Wat je ermee kan bereiken en hoe een voedselbos kan helpen met het verbeteren van biodiversiteit en het produceren van voldoende kwalitatief goed voedsel voor mens en dier.

20 september Workshop: kruidenzalf maken

Suzanne Smit geeft een workshop hoe je zelf geneeskrachtige zalfjes kan maken van kruiden uit het voedselbos.

27 september ontmoeting rond de stoofpot

Eva en Marco gaan samen met wie wil een lekkere maaltijd maken uit het voedselbos. Neem zelf ook wat lekkers te drinken of te eten mee. Dan maken we er een een gezellige middag van.

“ Alle leden en introducees zijn welkom op de vrijdag middag kampvuur sessies. Sessies zijn gratis.”

Meewerkdagen

Elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdagochtend wordt er vanaf 9 uur door een enthousiaste groep vrijwilligers gewerkt in de tuin en het bos. We planten, onderhouden, oogsten en doen diverse klussen om het voedselbos te ondersteunen. Kom gerust een keer langs om te kijken of het wat voor jou is.

Oogstfeest

Vanaf het eerste jaar in 2021 zijn we gestart met het houden van een oogstfeest eind Augustus / begin September. Heerlijk eten en genieten van elkaar en van gerechten gemaakt door top koks met ingrediënten uit ons Voedselbos. We gaan dit succesvolle evenement jaarlijks herhalen.

“ Breng 20 minuten per dag door in de natuur, tenzij je het heel druk hebt dan minimaal een uur. ”

Ontmoeten op een bijzondere plek

Onvergetelijk, origineel, inspirerend. Wanneer je op deze locatie neerstrijkt ontkom je er niet aan. Hier kom je tot de kern. Weldadig stilte, geuren, kleuren en prachtige vergezichten dragen bij aan het effectief werken met grenzeloze mogelijkheden. Verzorging van koffie/thee en/of lunch en rondleiding is mogelijk.

Oogstgenoot worden

Je kan lid worden van Voedselbos Ermelo. De lidmaatschaps kosten zijn vrijblijvend. Vanaf een donatie van 30 euro per maand deel je bijna wekelijks mee in de oogst. Daarnaast kun je andere leden ontmoeten op de app of op het land. Naast de activiteiten op het land bouwen we met elkaar aan een mooie toekomst.

Workshops en inspiratie sessies

De dome en het voedselbos zelf zijn heerlijke plekken om workshops te geven. Van voedselbos cursussen, tot een paardebloemen workshop. Van alles is mogelijk. We organiseren geregeld lezingen en workshops voor onze donateurs.

Herstellen van burnout

Bij ons voedselbos werken mensen die vrijwillig enkele uren of dagen in de week hun handen in het zand steken. Ze zien al heel snel verbeteringen in hun mentale gezondheid. Samen zonder druk, verplichtingen heerlijk buiten bezig zijn. Kom je ook genieten van de natuur?

“ Gisteren was ik slim en wilde ik de wereld veranderen. Vandaag ben ik wijs en verander ik mezelf. ”

Educatie

Voedselbos Ermelo biedt volop mogelijkheden voor buitenlessen in de natuur. Leerlingen van het primair onderwijs maken kennis met het voedselbos, de planten en de dieren. Ze mogen het bos zelf ontdekken d.m.v. korte doe en ontdekkings opdrachtenen. Natuurlijk gaan ze proeven van het bos.

Stage lopen

In het voedselbos is er heel het jaar door werk. Wil je zelf een voedselbos starten of miisschien past het in jouw opleidingstraject om ervaring op te doen en mee te draaien in een actief voedselbos? We ontvingen al studenten uit verschillende opleidingen. Tuin- en landschapsarchitectuur, groenmanagement, permacultuur, sociale hogeschool, onderwijsopleiding,…

Waar kun je ons vinden

Rij het zandpad op naar Nijkerkerweg 34 te Ermelo. Hou rechts aan voor het huis tot aan het voedselbos.

Neem contact op

Word Oogstgenoot

Doneer 30 euro per maand en deel mee met de oogst.

Help ons de kwaliteit van ons eten verbeteren en de aarde herstellen.

Ontvang heerlijk eten direct van het bos naar het bord.