Circulaire landbouw is een duurzame en regeneratieve vorm van landbouw die gericht is op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het doel van circulaire landbouw is om een gesloten systeem te creëren waarbij de afvalstoffen van het ene proces worden gebruikt als input voor een ander proces, en waarbij de ecosystemen worden versterkt in plaats van uitgeput.
In een circulair landbouwsysteem worden natuurlijke hulpbronnen zoals water, voedingsstoffen en energie optimaal benut en wordt er zo min mogelijk gebruik gemaakt van externe inputs zoals kunstmest en pesticiden. In plaats daarvan wordt er gestreefd naar het creëren van een gesloten kringloop waarbij de producten die niet worden gebruikt of verwerkt, worden teruggebracht naar het land om als voedingsstoffen voor de bodem te dienen.
Circulaire landbouw omvat ook het creëren van een veerkrachtig en divers ecosysteem dat in staat is om zichzelf te regenereren en te herstellen. Dit wordt bereikt door middel van praktijken zoals agroforestry, waarbij bomen en struiken worden geïntegreerd in landbouwsystemen om de biodiversiteit te verhogen en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.
Al deze aspecten van circulaire landbouw dragen bij aan een duurzamere en meer veerkrachtige landbouwsector die beter in staat is om aan de behoeften van de samenleving te voldoen op een manier die het milieu en de gezondheid van mensen ten goede komt.
Een voedselbos kan worden beschouwd als een vorm van circulaire landbouw. Dit komt omdat voedselbossen zijn ontworpen om een duurzame en zelfvoorzienende vorm van landbouw te bieden, waarbij gebruik wordt gemaakt van ecologische principes en het creëren van een gesloten ecosysteem.
In een voedselbos worden verschillende lagen van planten en bomen gebruikt om voedsel te produceren, waardoor er een natuurlijke kringloop van voedingsstoffen ontstaat. Hierdoor hoeft er minder gebruik te worden gemaakt van externe inputs zoals kunstmest en pesticiden, wat resulteert in minder afval en minder impact op het milieu.
Bovendien biedt een voedselbos de mogelijkheid om een diversiteit aan gewassen te telen en creëert het een habitat voor verschillende dieren en insecten, waardoor het ecosysteem in balans blijft en de biodiversiteit wordt verhoogd. Al deze factoren maken een voedselbos tot een voorbeeld van circulaire landbouw.