Voedselbos toekomst

“ We gaan van een grasveld in 2020 naar een oeroud voedselbos in 4020.”

weilandrechtop

2020 – We zijn begonnen met observeren van de huidige situatie. Waar komt de meeste wind vandaan? Hoe gaat de zon door de hemel? Waar blijft water staan op het land? Hoe diep zit waar het grondwater? Hoe is de kwaliteit van de bodem op welk deel van het perceel? Na deze analyses zijn we samen met Bor Borren een ontwerp gaan maken.

2021 – De graafwerkzaamheden en grove inrichting van het terrein zijn in de winter uitgevoerd. Het watersysteem op zonne energie is aangelegd tezamen met het composttoilet. De eerste moestuinbedden zijn gemaakt en pas aan het einde van het jaar zijn we gaan starten met het planten van de eerste pionier bomen en fruitbomen.

2022 – Meerdere moestuinbedden zijn in gebruik genomen. De dome is gemaakt en dient als kas voor de tomaten, paprika’s, aubergines en het opkweken van nieuwe plantjes. Het is 3 maanden kurkdroog geweest en we hebben veel tijd besteed aan het bewateren van de nieuwe fruit en notenbomen. We hebben ons ook gefocust op pioniersplanten, stimuleren van onkruiden, klaver zaaien en veel groenbemesters zoals gele mosterd waardoor de bodem gevoed kan worden

2023 – De pionierbomen zoals berken, elsen en populieren gaan groeien en brengen de eerste beetjes schaduw op het terrein. Veel bessenstruiken worden gepland. Er wordt gewerkt aan het vermeerderen van kruiden, bloemen en planten om over het terrein te verspreiden. De permacultuur moestuin levert een prachtige oogst doordat de grond steeds beter is geworden en wij als voedselbos boeren steeds meer leren over effectief gewassen kweken.

2026 – Er is een overvloed aan bessen en meerjarige groenten. Ook geven de hoogstam fruitbomen de eerste vruchten. Er zijn appels, peren, pruimen, druiven, abrikozen, kweeperen, nashiperen, pawpaws en nog veel meer. Er is veel aandacht voor het maken voor mooie boom gilden om de bomen heen, zodat diverse gewassen elkaar ondersteunen. De diversiteit op het land van dieren en planten is fantastisch om te zien.

2030 – Een waar paradijs op aarde. De eerste pionierbomen mogen al wijken voor de groeiende noten en fruitbomen. De eerste noten zijn te oogsten en de fruitbomen geven al mooi productie. De aandacht is volledig verschoven van de eenjarige gewassen naar de meerjarige gewassen, struiken en bomen. Er is nog een klein gedeelte van de tuin als zeer effectief ingerichte moestuin voor de eenjarige gewassen. Er is in de oogstmaanden voldoende om 300 oogstgenoten te voorzien van heerlijk gevarieerd voedsel.

4020 – De Ginkgo biloba gepland in 2021 staat nog altijd prachtig bij de entree van het oeroude voedselbos. Inmiddels zijn er al 1000den generaties regen wormen en zo’n 66 generaties aan mensen die hebben mogen genieten van de prachtige eetbare natuur op voedselbos Ermelo.

“ Als de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, verander je de dingen waar naar je kijkt. ”