Ontwerp bekeken

Bij het ontwerpen van een voedselbos wordt rekening gehouden met diverse natuurlijke elementen. Denk daarbij aan windrichtingen, hoek van de zon, grondwaterpeil, ligging van het terrein. Bor Borren heeft ons enorm geholpen met ons ontwerp. Een aantal elementen van het ontwerp zal ik hier toelichten.

Boerenhaag

Om het gehele terrein behalve aan de zuidzijde hebben we een haag aangeplant met diverse planten zoals Krentenboompjes, hazelaars en vlierbessen struiken. Deze planten hebben niet alleen heerlijke vruchten ze blokkeren ook de koude winden in de winter en de meest voorkomende zuidwester wind. Hierdoor wordt een microklimaat gecreƫerd binnen ons bos. Juist vanuit het zuiden is het terrein open, zodat de warme zomer winden wel over het hele terrein kunnen komen

De Poel

Het grondwaterpeil was op het zuidwesten van ons terrein dicht bij het oppervlak. Daarom hebben we gekozen om alleen een poel te graven. De poel is groot en diep, zodat in natte periodes er een grote vijver ontstaat en in een droge periodes er nog steeds water staat in het diep gedeelte. De poel trekt enorm veel vogels en andere beesten aan. Juist ook doordat de poel heel flauw afloopt aan de noordkant kunnen daar de koudbloedige beestjes zich heerlijk opwarmen in het water. Er is een wal naast de poel voor notenbomen gemaakt en daarnaast is het zand uit de poel gebruikt om de boerenhaag op te hogen.

Verschillende zones

In de permacultuur wordt gewerkt met gebieden voor bepaalde toepassingen. Zo hebben wij ervoor gekozen om dicht bij de schuur ook een kas te plaatsen. Vlak daarachter zijn de meeste moestuin velden te vinden. Daarachter de diverse bomen en in de uiteinden van het terrein komen we eigenlijk nooit en is er ruimte voor de natuur om haar gang te zijn. Zo komen we in de eerste zones dagelijks en de achterste zones jaarlijks.

Er zijn nog veel meer elementen die op een bepaalde manier gekozen zijn om ergens te plaatsen. Wil je het ontwerp en de uitleg ervan bekijken kun je via onderstaande Youtube video: