Wat zijn de nadelen van een voedselbos?

Het oogsten in een voedselbos is complex. Het vergt een forse investering in geld en vooral ook in tijd de eerste jaren. Wegen de voordelen op tegen deze nadelen van een voedselbos? Hieronder een aantal van de nadelen die wij hebben ervaren.

 • Wet en regelgeving
  Vaak past een voedselbos niet in het huidige bestemmingsplan van het perceel. Er diende bijvoorbeeld bij Voedselbos Ermelo, waarbij de bestemming boomgaard was alsnog een vergunning te worden aangevraagd en een archeologisch onderzoek plaatsvinden.
 • Heel veel werk in de eerste jaren
  De eerste jaren vergt al het plantgoed veel aandacht. Voldoende water is essentieel in de jaren na de aanplant. Hou rekening met veel water geven in de eerste zomermaanden. Ook de concurrentie van je aanplant dient goed in de toom gehouden te worden en er dient voldoende voeding te zijn.
 • Forse investering
  Eenmalig circa 50.000 euro per ha aan landschapsaanpassingen, zoals aanleg van een poel en de aanschaf van het plantgoed. Pas na een jaar of 10 komt er serieuze oogst uit een voedselbos. De eerste jaren is het bos aan het groeien
 • Plantgoed wordt opgegeten
  “Helaas” vinden dieren een voedselbos een hele fijne plek om te vertoeven. Dat betekend ook dat ze veel opzoek gaan naar eten. Jong plantgoed dient beschermd te worden tegen vraat om de eerste jaren te overleven.
 • Complex oogsten
  Het hele jaar door is er oogst die niet (makkelijk) met behulp van machines geoogst kan worden. De manier van oogsten is divers en de volumes per soort beperkt, zodat effectief oogsten lastig te organiseren is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *