Wat is een voedselbos?

“ Prachtige vorm van landbouw en natuur. Een productief bos vol met divers leven en heerlijk eten ”

Geen externe inputs

In een voedselbos hoeft er niet gemaaid of gewied te worden. Er wordt geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden en insecticiden (zelfs geen ecologische). Er wordt ook niet constant geïrrigeerd en geen gebruik gemaakt van mest. Je hebt het niet nodig in het natuurlijke bos, zo heb je het ook niet nodig in het voedselbos.

De lagen van een voedselbos

  1.  Kroonlaag of climax bomen, bestaande uit grote bomen zoals walnoten en kastanjes

  2. Lage bomen, bestaande uit kleinere bomen zoals appels en peren

  3. Struiklaag van fruit- en bessen struiken

  4. Kruidlaag van meerjarige groente en kruiden (pssst wij hebben ook eenjarige groente in een permacultuur moestuin)

  5. Bodembedekkers, laag van planten die zich horizontaal verspreiden, zoals smeerwortel en klaver

  6. Ondergrondse of wortel laag van planten die wortels of knollen produceren, zoals ui en yacon

  7. Klimmers (verticale laag) van klimmende planten zoals de kiwi en de druif

“ Een theelepel gezonde aarde bevat meer levende organismen dan er mensen in de wereld zijn. ”

De bodem geeft leven

Het belangrijkste element voor een voedselbos is de kwaliteit van de bodem. een gezonde bodem kan heel goed water vasthouden en maakt het mogelijk dat de bomen en andere gewassen in het bos kunnen samenwerken. Informatie en voeding kunnen delen.

De bodem in een voedselbos wordt jaar na jaar beter, omdat deze met rust gelaten wordt. Er wordt niet gespit en de grond wordt niet verdicht.